Pihakasveja

Vietimme erään työpalaverin kasvitieteellisessä puutarhassa. Olen sinne ajatellut mennä muuten vain kuvailemaan, joten nyt voisin tehdä näin vähän niinku töiden ohessa.

Yritin löytää sopivan villiintyviä siemeniä pihalle viljeltäväksi. Ostin kuolanpioneja (Paeonia anomala), mikä nimensä mukaisesti on kotoisin Kuolan niemimaalta. Tämän pitäisi kasvaa suureksi, mikä olikin yksi kasvikriteereistäni. Lisäksi mukaan tuli villaheisiä (Viburnum lantana). Villaheisi kukkii keväällä ja kasvaa jopa 3 metriä korkeaksi (mikä sekin on hyvä). Mukaan tuli myös keltaisia parvitulppaaneja (Tulipa tarda), sekä siperianmaksaruohoa (Sedum aizoon).

En oikein ole päättänyt mihin edm. tulevat, mutta varmaankin teen perennapenkin (minkä itseasiassa olen jo vähän aloittanut). Eli sinne pääsee varmaankin tulppaanit ja pionit kukkimaan. Siperianmaksaruohon pitäisi levitä hyvin ja on komea koristekasvi.

Toivon, että saan pihastani englantilaista puutarhaa muistuttavan kasviryteikön. Jossain voi tietysti olla nurmikkoakin, mutta mielestäni hieman villiintyneetkin pihat ovat tosi kauniita.

Tässä vielä kuvakavalkadi mielestäni hyvännäköisistä pihakasveista, joista ainakin joitakin aion hankkia puutarhaan.

Syysmaksaruoho.

Magnolia. Tämän haluan melko varmasti.

Kellokuusama näyttää hyvältä pensaskasvilta.

Viiniköynnös voisi sopiva talon seinää pitkin kiipeämään.

Hentohöyhenheinä näyttäisi kauniilta kivikkoisessa perennassa täytteenä.

Nämä kastelukannut olivat muuten vain esteettisiä. :D

Amerikanheisi.

Pyörölehtikuunliljat ovat kivoja vähän lakastuneenakin. Kuunliljoja tulee varmasti ja aika paljon sinne tänne.

Esimerkki kivasta kivipolusta puutarhassa.

Kivipolku ja elefanttiheinä. Tätä elefanttiheinää kyllä haluan polkujen varsille.

Ja myös perinteinen pallohortensia on ehkä pakko hankkia.

Joskus ajattelin, että japanilainen puutarha olisi kiva. Mutta kyllä mielestäni vehreänrunsas puutarha sopii hyvin etenkin minimalistiseen julkisivuun. Lisäksi runsaskasvinen puutarha tietysti tekee tontin suojaisan naapurin katseilta.

Jää nähtäväksi lähtevätkö ostamani siemenet itämään ja "villiintymään". :D

Kommentit

Suositut tekstit